Heupspecialist kniespecialist heup knie ongeval specialist chirurg operatie heupprothese knieprothese kijkoperatie arthroscopie traumatoloog heupoperatie knieoperatie dokter arts geneesheer artrose anatomie skelet
Menu
OSTEOTOMIE VAN DE KNIE

Sommige mensen hebben slechts aan één kant van de knie kraakbeen slijtage of beginnende arthrose. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als de botten van de knie niet goed gealigneerd zijn. Een X-been of een O-been kan er voor zorgen dat er aan één zijde van de knie meer belasting is. Hierdoor kan het kraakbeen in dit deel sneller afslijten. Bij een osteotomie wordt het been gekanteld zodat de druk op het beschadigde deel van de knie minder wordt. Hierdoor is er ook minder pijn en wordt de functie van de knie beter.


full leg knie Dokter Dujardin Jan orthopedie heup en knie specialist traumatologie operatie nieuwe knie heup prothese meniscus kruisband sportgeneeskunde izegem hechting kraakbeen operatie chirurg heelkunde arthrose arthritis pijn petré defoort vandendriessche knieprothese heupprothese topdokter arts kunstknie topdokters beste kunstheup topchirurg

Voor- en nadelen

Voordelen:
  • Bij een osteotomie van de knie wordt uw eigen knie bewaard. Het kan de nood voor een knieprothese jaren uitstellen. Na de operatie mag u in principe alles doen zoals voorheen, zelfs zwaar werk.
Nadelen:
  • Het effect van de operatie is moeilijker te voorspellen in vergelijking met een knieprothese. Na de operatie mag u enkele weken niet op het ben steunen, waardoor de revalidatie lang kan duren. In sommige gevallen maakt een osteotomie het plaatsen van een knieprothese later iets moeilijker.

knie osteotomie Dokter Dujardin Jan orthopedie heup en knie specialist traumatologie operatie nieuwe knie heup prothese meniscus kruisband sportgeneeskunde izegem hechting kraakbeen operatie chirurg heelkunde arthrose arthritis pijn petré defoort vandendriessche knieprothese heupprothese topdokter arts kunstknie topdokters beste kunstheup topchirurgWie komt in aanmerking?

De beste resultaten worden bekomen bij actieve mensen met een gezond gewicht tussen 40 en 60 jaar oud. De pijn mag slecht aan één zijde van de knie aanwezig zijn. Er is best geen pijn aan de knieschijf. De pijn moet belastingsgebonden zijn. De knie moet volledig kunnen strekken en minstens 90 graden plooien. Patiënten met rheumatoide arthritis zijn geen goede kandidaten.

De operatie

Meestal wordt er een wig uit het scheenbeen gezaagd om zo van een O-been een licht X been te maken. Hierdoor zal de belasting van de binnenzijde van de knie naar de buitenzijde verplaatst worden.
Met maakt een onderscheid tussen een closing wedge osteotomie (dichtklap osteotomie) en een opening wedge osteotomie (openklap osteotomie). De chirurg kiest tussen de verschillende opties naargelang het resultaat dat bekomen moet worden.
De operatie duurt 1 à 2 uur.

Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie zijn er complicaties mogelijk. De risico’s zijn klein. De bloedvaten of zenuwen kunnen beschadigd worden. Er is een kleine kans op infectie, stijfheid van de knie en flebitis soms groeit het bot niet goed vast.Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer
051/334 700.Stacks Image p73478_n71899
AFSPRAAK
051/334 700
orthopedie@sjki.be
ST-JOZEFSKLINIEK
Ommegangstraat 7
B-8870 Izegem