Heupspecialist kniespecialist heup knie ongeval specialist chirurg operatie heupprothese knieprothese kijkoperatie arthroscopie traumatoloog heupoperatie knieoperatie dokter arts geneesheer artrose anatomie skelet
Menu
ACHTERSTE KRUISBAND LETSELS

De
achterste kruisband verbindt het dijbeen (femur) met het scheenbeen (tibia) en zorgt ervoor dat het scheenbeen niet te ver naar achter kan schuiven. Om de achterste kruisband te scheuren is er veel kracht nodig, het komt dan ook vooral voor na ernstige ongevallen. Typisch is iemand die in de auto zit met gebogen knieën tegen het dashboard en zo een ongeval heeft. Ook sporters die op een gebogen knie vallen, kunnen een achterste kruisband letsel oplopen.

Letsel van de achterste kruisband komen niet zo vaak voor als die van de voorste kruisband. Vaak zijn de letsels moeilijk vast te stellen en komen ze samen met andere letsels voor, zoals een kraakbeenletsel, meniscusscheur of voorste kruisband scheur.


Anatomie

De knie is het grootste gewricht in het lichaam. Het wordt gevormd door het onderste uiteinde van het dijbeen (femur), de bovenkant van het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Naast het scheenbeen loopt het kuitbeen (fibula). De uiteinden van het bot zijn bedekt met een belangrijke kraakbeenlaag. Deze zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt en werkt als schokdemper.

De meniscus is een halvemaanvormig schijfje dat op het scheenbeen ligt. Ze bestaan uit een rubberachtig materiaal. Ze zorgen er voor dat het dijbeen beter in het scheenbeen past. Het zijn schokdempers die het lichaamsgewicht bij elke stap gelijkmatig verdelen. Ze hebben ook een stabiliserende functie in de knie, net als de kruisbanden.

Ligamenten in en rondom de knie zorgen voor een goede stabiliteit van de knie. De meest bekende zijn de kruisbanden. Er is een voorste en een achterste kruisband, die zoals de naam het zegt, elkaar kruisen in de knie. De kruisbanden zorgen ervoor dat het dijbeen en het scheenbeen niet voor- achterwaarts ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Naast de kruisbanden zijn er twee collaterale banden, namelijk de mediale (binnenste) en de laterale (buitenste) collaterale band. Deze liggen aan de zijkanten van de knie en zorgen ervoor dat het dijbeen en het scheenbeen niet zijwaarts kunnen bewegen.






Oorzaak

Er is veel kracht nodig om de achterste kruisband te scheuren. Er zijn enkele typische bewegingen waarbij de achterste kruisband scheurt:

  • Een rechtstreekse slag op de voorzijde van de knie, zoals bij het dashboard trauma of een val op een geplooide knie.
  • Overstrekken of verdraaien van de knie.

Symptomen

Mensen die een achterste kruisband letsel oplopen, hebben meestal onmiddellijk pijn en toenemende zwelling van de knie. De knie wordt stijf en kan er voor zorgen dat je moet manken. De knie wordt onstabiel, en je kan het gevoel hebben dat je er door zakt of dat je been vanonder je wegschuift.


Diagnose

Het onderzoek door de arts is belangrijk. Met specifieke testjes kunnen we een letsel vaststellen. Soms kan je zien dat hen scheenbeen naar achter schuift of zakt, vooral als de knie 90 graden gebogen is.

Er zullen foto’s genomen worden om andere letsels, zoals breuken, uit te sluiten. Een MRI scan zal de diagnose bevestigen.


Behandeling

Een achterste kruisbandletsel moet zeker niet altijd geopereerd worden. Vaak zullen andere maatregelen volstaan.

Niet operatief

In het begin is het belangrijk om ijs op de knie te plaatsen, te rusten en het been omhoog te leggen. Stappen met krukken geeft de knie tijd om te bekomen. Een speciale brace kan de nodige stabiliteit bieden. Als de eerste zwelling afgenomen is, kan gestart worden met kinesitherapie. Hierbij is het belangrijk om vooral de quadriceps te trainen en de hamstrings niet.

Operatief

Soms is het noodzakelijk om een knie met een achterste kruisband letsel te opereren. Vooral als er nog andere letsels zijn, of bij blijvende instabiliteit is dit nodig.

De kruisband wordt gereconstrueerd met behulp van een pees. Verschillende pezen kunnen worden gebruikt, zoals de eigen hamstringpees of een pees van een donor of een artificiële pees. Dit alles gebeurt via een kijkoperatie.

Meestal wordt gewacht tot de knie goed ontzwollen is om de operatie uit te voeren. Hierdoor zijn er minder risico’s op complicaties.
Het vastgroeien van de pees duurt enkele maanden. Het revalidatieschema kan u vinden in de rubriek ‘revalidatieschema’s’.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kan er infectie, bloeding of flebitis optreden. Meer specifiek kan de knie stijf worden (arthrofibrosis) door vorming van littekenweefsel. Vaak is er een (tijdelijk) voos gevoel rondom de plaats waar de pees genomen is. Het opnieuw scheuren van de kruisband is mogelijk.



Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer
051/334 700.



Stacks Image 71899
AFSPRAAK
051/334 700
orthopedie@sjki.be
ST-JOZEFSKLINIEK
Ommegangstraat 7
B-8870 Izegem